Život je džungle. Člověk se pořád za něčím honí.

Dýmovnice

27. února 2007 v 16:41 | Pepa Medůza |  Pyrotechnika

Pro přípravu směsí stačí dodržet jednoduchý a obecný postup:
Jednotlivé složky dobře rozetřeme a promícháme. Špatně promíchané slože se obtížně rozněcují. Intenzita dýmu se nejvíce projeví na stupni jemnosti chemikálií, mimo špatnou zápalnost pak takovéto směsi i zpravidla hoří plamenem a vyvíjejí méně dýmu.
Některé typy dýmovnic (při větším množství) mají tendenci hořet plamenem, v tom případě můžeme ke směsi přidat kolem 5% NaHCO3 nebo uhličitanu sodného. Pomohou ztišit plamen.
Práškovou směs nasypeme do papírového válce o průměru 3 cm a délce 12 cm. Dokola po celém obvodu válce provrtáme otvory hřebíkem o průměru 3-5mm tak, aby vytvářeli spirálu. Otvorů bude asi 12-20. Obě strany válce dobře utěsníme ucpávkami. Papír musí mít více vrstev a být síly alespoň 2,5mm jinak se propálí.
Zápalnici prostrčíme jednou z děr od hřebíku, v nouzi použijeme prskavku.
U obtížně zažehnutelných směsí nasypeme na dýmotvornou slož cca 10g černého prachu a vložíme zápalnici.

Slož č.01
Dusičnan draselný ............ 30%
Síra ................................ 40%
dřevěné uhlí .................... 17%
dřevný prach .................... 13% Tato slož poměrně špatně hoří a po zapálení často uhasíná. Nejlepší je zapalovat ji černým prachem, který nasypeme do alobalu, vytvoříme váleček a ten protáhneme celou složí.
Použitý dřevný prach zbarvuje dým do šedé barvy.

Slož č.02
Dusičnan draselný ............. 50%
Cukr ................................ 50% Nejjednodušší směs, dost rychle hoří a občas se stane, že se obal dýmovnice roztrhne nebo při větším množství celá směs vybuchne. Dým není čistě bílý a připomíná cigaretový kouř. Hoří-li směs příliš rychle přidejte 10% Hydrogenuhličitanu sodného(jedlá soda).

Slož č.03
Dusičnan draselný .............. 66%
Realgar ............................. 13%
dřevěné uhlí ....................... 5%
Saze ................................. 5%
Rýžový škrob ..................... 11% Hoří poměrně klidně a plynule za vývinu čistě bílého dýmu.
Saze a rýžový škrob zpomalují rychlost hoření, bez nich by směs začala hořet plamenem.

Slož č.04
Dusičnan draselný .............. 53%
Síra .................................. 7%
dřevěné uhlí ...................... 32%
Saze ................................. 8% Popravdě řečeno nic moc - nečekejte, že s touto složí zahalíte třípatrovou budovu do hustého dýmu (k tomu se vám šikne č.6). Co víc dodat?

Slož č.05
Dusičnan draselný ................. 40%
Síra ..................................... 45%
Realgar ................................ 15% Standardní dýmovnice dříve používaná vojskem. Podobně jako č.01 vzniká plynný oxid siřičitý a plynná síra ve formě bílé mlhy. Realgar zintenzivňuje hustotu dýmu(tak, že by se dala krájet…)

Slož č.06
Chlorečnan draselný ............ 35%
Chlorid amonný .................. 40%
Laktóza ............................. 25% Absolutně nejlepší bílá dýmovnice, oproti jiným vyvine mnohem větší množství hustého dýmu.
Bohužel se musí použít chlorečnan, který je obtížně k sehnání a není zrovna levný.

Nezbývá než popřát hodně mlhy a co nejhorší viditelnost.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lord_Frank Lord_Frank | E-mail | 6. dubna 2007 v 8:53 | Reagovat

Kdyz uz jsme u toho, jsou tyto dýmy jedovaté?

2 Autor Autor | 6. dubna 2007 v 17:47 | Reagovat

Zdraví prospěšné zrovna dvakrát nejsou

3 Lord_Frank Lord_Frank | 8. dubna 2007 v 7:54 | Reagovat

Muze se z toho nekdo otravit? Nebo tak mohl by si sem dat nejake dymovnice, ktere bychom mohli pouzit pro airsoftu?

4 Autor Autor | 8. dubna 2007 v 9:53 | Reagovat

Tak třeba číslo 02 je v pohodě. Jinak něco podobného jsem našel i na http://airsoft11.blog.cz/0604/dymovnice

5 Geri Geri | E-mail | 25. června 2007 v 16:19 | Reagovat

Na tvuj blog jsem narazil už dávno a zaujal mně, tak jsem pro začátek chtěl vyskoušet nějakou dýmovnici ale když sháním potřebné věci tak na mě všude koukaj jak na idiota nevýš náhodou kde bych mohl sehnat třeba ten dusičnan draselný?

6 Autor Autor | 26. června 2007 v 19:42 | Reagovat

No dusičnan draselný se prodává jako hnojivo, tak někde kde se prodávaj hnojiva.

7 martin martin | 27. listopadu 2007 v 15:30 | Reagovat

dusičnan draselný se dá koupit v drogerii používá se pro solení masa jinak se mu taky říká rychlosůl nebo sanytr

8 sf sf | 3. ledna 2008 v 12:10 | Reagovat

Hele devčata nechci vam do toho kecat ,ale s cukrem krystal to čoudí dyl a vic vlastní zkusenost:-)

9 Autor Autor | 10. ledna 2008 v 10:03 | Reagovat

však je to tady taky napsaný

10 jo jo | 11. března 2008 v 15:04 | Reagovat

dusičnan draselný  a další užitečné chemikálie se daj koupit na WWW.pyrotechnika-online.cz.

11 dzik dzik | 1. dubna 2008 v 18:46 | Reagovat

myslíš, že by místo chlorečnanu šel použít chloristan?

12 explosiv explosiv | 22. dubna 2008 v 16:41 | Reagovat

kde sehnat chroristan nebo chlorečnan draselný za rozumné ceny?

verkon je drahej

13 Ergon Ergon | 30. června 2008 v 16:00 | Reagovat

POVINNE ZKUSIT!!

zkuste smichat na dusicnanovou dymovnici 60%(6 odmerek)cukru moucky a 40% (4 odmerky) KNO3. dymi to mnohem vic a hustejc, ale taky to hori o hodne pomalejc. ZKUSTE tu dymovnici dat do plechovky a uplne zakryt nejakym plechem a ten zatizit sutrem. brutalni dym a smrad. vse je vyzkouseno a kvalita vysledku je zarucena...

14 airsoftak airsoftak | 30. června 2008 v 17:53 | Reagovat

NICE WEB.

Ergon: Co to je pls KNO3?

15 airsoftak airsoftak | 30. června 2008 v 17:56 | Reagovat

Uz nemusís :-)

16 Kohba Kohba | 26. července 2008 v 14:59 | Reagovat

http://www.praskovekovy.cz/

17 barta barta | 3. listopadu 2009 v 22:00 | Reagovat

hele nevadí když dám u tý 6ky Chloristan amonný místo Chloridu amonnýho???
Dik

18 d.bug d.bug | 28. ledna 2010 v 18:55 | Reagovat

Chtel bych skusit vyrobit dymovnici č.5 a nevim co to je realgar. nekde sem nasel ze to je nejakej sutr ale to nejspis nebude ono. a kde se to da sehnat?

19 Johny Johny | 17. prosince 2010 v 22:55 | Reagovat

Hele kde se dá sehnat laktóza ?

20 erujetjet erujetjet | 22. března 2017 v 10:25 | Reagovat

laktoza je cukr

21 erujetjet erujetjet | 22. března 2017 v 10:27 | Reagovat

mlecny cukr, rek bych ze v potravinach , mozna, nebo bych pouzil normalni cukr - moucku, nebo krystal

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama