Život je džungle. Člověk se pořád za něčím honí.

Doutníky

21. března 2007 v 21:14 |  Tabák

Doutník

Doutník je podle vyhlášky MZe č. 344/2003 Sb. definován takto:
Doutníkem se rozumí tabákový smotek, který lze kouřit jako takový, a který
  1. obsahuje výlučně přírodní tabák,
  2. má krycí list z přírodního tabáku,
  3. obsahuje tabákovou náplň, krycí list v normální barvě doutníku zakrývající celý výrobek včetně případného filtru, ale nezakrývající náustek v případě náustkových doutníků, a vázací list, oba listy z rekonstituovaného tabáku, jejichž jednotková hmotnost činí bez filtru nebo náustku nejméně 1,2 g a krycí list je vinutý ve tvaru spirály v ostrém úhlu nejméně 30º k podélné ose tabákového smotku
    nebo
    krycí list v normální barvě doutníku z rekonstituovaného tabáku zakrývající celý tabákový výrobek včetně případného filtru, ale nezakrývajícího náustek v případě náustkových doutníků, jehož jednotková hmotnost činí bez filtru nebo náustku nejméně 2,3 g a venkovní obvod nejméně jedné třetiny délky tabákového smotku je nejméně 34 mm,
  4. obsahuje tabákovou náplň.

Barva

Odpovídá odstínu krycího listu. Rozlišuje se sedm barev a šedesát odstínů
  • Claro Claro (Double claro) - nazelenalý list
  • Claro - list světlé, krémové až hnědé barvy
  • Colorado claro - list středně až tmavě hnědé barvy
  • Colorado - načervenale hnědý až hnědý list
  • Colorado maduro - list tmavě hnědé barvy
  • Maduro - list velmi tmavě hnědé až černé barvy
  • Oscuro - nejtmavější černý list
Čím světlejší list, tím slabší chuť, čím tmavší, tím sladší a plnější chuť.

Velikost

Základní míry jsou pro všechny doutníky stejné. Uvádí se délka buď v palcích nebo v metrickém systému a poloměr doutníku nebo velikost prstýnku. Ta se udává jako šedesátičtvrtina palce nebo v milimetrech. Jeden palec je 25,4 mm, což odpovídá průměru 64. Jedna šedesátičtvrtina je 0,396 mm, zaokrouhleně 0,4 mm.

Tvar

Všechny doutníky můžeme rozdělit do dvou kategorií:
  • Parejos tzv. rovné doutníky, které rozdělujeme na tři skupiny:
·
  • Coronas - obecný standard, podle něhož se měří většina doutníků. Jsou dlouhé 134 - 146 mm a mají průměr 16,7 mm. Všechny mají otevřenou patu a uzavřenou hlavu.
    V této skupině jsou typy:
o
      • Double Corona (délka 196 mm, průměr 19,5 mm)
      • Churchill (délka 178 mm, průměr 18,7 mm)
      • Robusto (délka 127 mm, průměr 19,8 mm)
    • Panatelas - jsou delší a tenčí než doutníky coronas Jsou dlouhé 127 - 154 mm a mají průměr 13,5 - 15,1 mm. Všechny mají otevřenou patu a uzavřenou hlavu.
    • Lonsdales - jsou přechodným typem mezi předešlými skupinami, protože jsou delší než coronasa tlustší než panatelas Standardní délka je 165 mm a průměr 16,7 mm. Všechny mají otevřenou patu a uzavřenou hlavu.
  • Figurados, což jsou nepravidelné tvary, které mohou být následovné:
·
  • Pyramida - má zúženou uzavřenou hlavu do špičky a široce otevřenou patu.
  • Belicoso - je malý tvar pyramidy s hlavou spíše do kulata než do špičky.
  • Torpedo - má zúženou uzavřenou hlavu do špičky a otevřenou patu, prostředek je vypouklý
  • Perfecto - oba konce jsou uzavřené a zaoblené, prostředek je vypouklý.
  • Culebra - tři panately zapletené do sebe.
  • Diademas - je obrovský doutník 203 mm dlouhý i více, má většinou otevřenou patu.

Cigarillos

Jedná se o krátké doutníky o hmotnosti nejvíce 3 g bez umělé špičky. Rozlišujeme takzvané mini a midi.
  • Mini - maličké rovné doutníčky. Průměr 8 - 9 mm, délka 75 - 90 mm.
  • Midi - malé doutníčky různých velikostí. Průměr 9 - 10 mm, délka 90 - 110 mm.
Některé cigarillos se prodávají s plastovou nebo dřevěnou špičkou. Cigarillos jsou velmi oblíbené zejména v Německu a Španělsku. Na Slovensku se vyrábí v obci Smolníky.

Výroba doutníků

Kvalita špičkového doutníku závisí na mnoha faktorech. Především na kvalitě tabáku, která je ovlivněna půdními a povětrnostními podmínkami, způsobem sušení a kvalitou fermentace. Dalším důležitým faktorem je způsob namíchání listů a způsob ubalení. Kilogram kvalitních tabákových listů přijde na desítky EUR.
Doutníkové tabáky mají vyšší obsah dehtu a volného nikotinu oproti cigaretám, i když ne vždy, ale zkušení kuřáci kouř těchto výrobků obvykle nevdechují (nešlukují).
Vlastní výrobě doutníků předchází příprava polotovarů.

Doutníkové vložky (Cigar filler)

Středový tabák dává doutníku chuť a vůni a zajišťuje rovnoměrné hoření. Používají se různé typy listů. U strojové výroby se používá tabák sekaný (řezaný), u ruční výroby se listy varhánkovitě podélně poskládají (vytvoří se síť průduchů). Používají se tři typy listů. Jsou to jednak tmavé listy z vršku rostliny, které jsou chuťově a aromaticky výrazné, a které pomalu hoří. Dále se používají listy ze středu rostliny, které jsou světlejší a jemnější. Tyto listy zrají až 2 roky. Jako vnějšek náplně se používají listy, jež dobře hoří, ale které jsou aromaticky nevýrazné. Tyto listy zrají až jeden rok.

Vázací listy (Cigar binder)

Vázací listy svazují středový tabák dohromady a dávají doutníku tvar.

Krycí listy (Cigar wrapper)

Na povrch doutníku se používá vysoce kvalitní a pěkný krycí tabákový list. Musí být hladký, nepříliš olejnatý, pružný, ohebný a musí vonět (Conecticut, Sumatra). Kubánské krycí tabáky jsou více olejnaté. U levnějších doutníků se používá fólie rekonstituovaného (homogenizovaného) tabáku.
Zpracovávané tabákové listy musí být dostatečně navlhčeny, aby se s nimi mohlo manipulovat bez poškození. Rovněž se musí odžilovat, ale tak, aby se list nerozlámal a jen se rozpůlil na polovinu. Vlastní výroba doutníků je velké umění a spočívá ve schopnosti správně zkombinovat všechny listy ve správném poměru, záleží na umění baliče. Dělí se na dvě operace, a to výrobu smotků a zavíjení smotků.
Zavíjením smotků do krycího listu dostává doutník kabátek, který je jeho vizitkou, ale především kořením. K tomu se používají nejkvalitnější listy a zavíjení patří k mistrovským pracím. Krycí list se ořízne do požadované podoby. Špička listu se umístí u paty doutníku a základna u hlavy. Svitek se položí napříč přes roh oříznutého krycího listu a od jednoho konce se začne jemně balit tak, aby se jeho kraje po každém otočení překrývaly přes sebe. Po zabalení se volný konec přilepí přírodním lepidlem a doutník se poválí, aby se rovnoměrně zakulatil. Okrouhlý zbytek listu se odřízne a přilepí na hlavu doutníku. V konečné fázi se pata, popřípadě hlava doutníku ořízne na správnou velikost.
Polobalené doutníky se ukládají do temperovaných maturačních skladů, kde dochází k procesu zrání (maturace). Vyrovnává se chuť, vůně, aroma, doutnavost a upravuje se vlhkost. Maturované doutníky se adjustují, roztřiďují podle barvy (7 barev, 65 odstínů), opatřují se prstýnkem a naskládají se do cedrových krabic v pořadí odstínů. Každá krabice je opatřena etiketou a je zapečetěna.

Shortfillery a longfillery

Doutníky se dělí na tzv. shortfillery a longfillery.

Shortfiller

Doutník, který je vyráběn strojově a u kterého náplň obsahuje směs tabákových listů, jež jsou nasekány na malé proužky nebo kousky. Jsou to suché doutníky, u kterých se pohybuje vlhkost okolo 12%.
Většina evropských a amerických strojově vyráběných doutníků má náplň krátkou. Velkou předností krátké náplně je možnost dosažení chuťové pestrosti a umožňuje lehký a plynulý tah při kouření. U amerických doutníků se ve větší míře nepoužívá krycí list tabáku, ale fólie rekonstituovaného tabáku. Aby byl dodržen jednotný standardní vzhled, na konci výroby se na doutníky rozprašuje tabákový prach, který všechny jednotně zabarví. Doporučená teplota skladování je 18 až 20º C. U těchto doutníků není kvalita ohrožena vysycháním nebo plesnivěním. Jeho trvanlivost je neomezená a kvalita se vyzráním může i zvýšit.
K výrobě evropských nebo amerických doutníků se používají tabáky z těchto zemí:
  • Náplň - směs tabáků z Indonésie, Brazílie, Řecka, Kolumbie, Kuby.
  • Vázací list - nejčastěji se používá tabák Java Basuki.
  • Krycí list - nejčastěji tabák z Brazílie nebo Indonésie (Sumatra).
Od roku 1872 se v obci Smolník na Slovensku vyrábějí suché doutníky z tabáku pocházejícího ze Sumatry a Jávy. Tyto doutníky se dovážejí i do ČR.

Longfiller

Doutník vyráběný ručně, u kterého jsou celé tabákové listy stočené k sobě a určují délku doutníku. K tomu je zapotřebí správné vlhkosti vzduchu. Proto se často mluví o tzv. vlhkém doutníku z obsahem vlhkosti 22 - 24 %. Nejoptimálnějším místem na výrobu těchto doutníků je pro své klimatické podmínky Karibská oblast.
Doutníky z této oblasti se mají skladovat při teplotě do 22º C a vlhkosti 70%. Při zachování těchto podmínek lze doutníky skladovat dlouhou dobu. V krabičkách obalených celofánem vydrží jejich kvalita týdny až měsíce. Kvalitnější se balí již od roku 1830 do cedrových krabic, které mají tu vlastnost, že neovlivňují vůni tabáku (tabák má schopnost vstřebávat cizí pachy) ať už pozitivně nebo negativně. Po rozbalení by se měly spotřebovat nebo uložit do humidoru (krabice se stálou relativní vlhkostí). Hlavními producenty jsou Kuba, Honduras a Dominikánská republika.

Kvalita

Podle kvality rozdělujeme ručně balené doutníky:
  • Premium - mají náplň z dlouhých tabákových listů, u některých se provádí plnění a lisování strojově a ručně se váže krycí list.
  • Super Premium - na náplň a krycí list se používá speciálně vybíraný tabák. Podrobuje se speciálnímu postupu vyzrávání.
  • Nejdražší jsou kubánské doutníky značky Cohiba (Lanceto, Corona Especiale, Panatela).
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama