Život je džungle. Člověk se pořád za něčím honí.

Maturitní otázky-19 (4.část)

2. března 2007 v 9:17 |  Maturitní otázky z chemie

Vitamíny

Ø za skutečného objevitele vitamínů se obvykle označuje polský biochemik Kazimir Funk, který v roce 1911 izoloval z rýžových slupek látku aminové povahy a označil ji jako vitamín, názvem chtěl vyjádřit, že jde o látku nezbytnou pro život (lat. vita = život) a že po chemické stránce jde o amin (tj. se skupinou NH2)
Ø vitamíny jsou organické látky po chemické stránce velmi různorodé, jsou nezbytné pro zachování života a správný průběh životních procesů
Ø pro člověka jsou nepostradatelné a nenahraditelné, lidský organismus si nedovede vytvořit všechny vitamíny (pouze vitamín D a K), a proto je musí přijímat v potravě
Ø v rostlinných buňkách i buňkách mikroorganismů se vitamíny syntetizují buď na hotové vitamíny, nebo na meziprodukty, tzv. provitamíny (například b-karoten, provitamín vitamínu A - retinolu)
Ø provitamíny se v lidském těle mění na vitamíny pomocí enzymů (například b-karoten na retinol) nebo ozářením ultrafialovým světlem (ergosterol v kůži na vitamín D)
Ø vitamíny neposkytují tělu žádnou energii ani stavební látky, přesto jsou však zcela nezbytné - urychlují nebo dokonce umožňují mnohé reakce v látkové přeměně, jsou katalyzátory životních dějů, účastní se chem. reakcí nejčastěji jako kofaktory enzymů
Ø dnes známe více než dvacet hlavních vitamínů, označujeme je velkými písmeny abecedy, takže mluvíme o vitamínu A, C, D atd.
Ø vitamín B však není jedna látka, ačkoli se to kdysi badatelé domnívali, časem se podařilo izolovat několik samostatných, chemicky odlišných vitamínů, takže známe vitamín B1, B2, B6, B12 i další
Ø u většiny vitamínů známe dobře i jejich chemické složení a často je označujeme jejich chemickým názvem
Ø z praktických důvodů si vitamíny často dělíme na dvě skupiny podle rozpustnosti:
1. vitamíny rozpustné v tucích - A, D, E, K
2. vitamíny rozpustné ve vodě - všechny ostatní
Ø při nedostatku vitamínu v potravě vznikají poruchy na zdraví, zpravidla typické pro každý vitamín
Ø hypovitaminózy - lehčí poruchy, při nichž příslušný vitamín nechybí úplně
Ø avitaminózy - těžké poruchy, kdy člověk nedostává ani malé množství příslušného vitamínu
Ø také při nadbytku vitamínu může dojít k poruše zdraví, vyskytuje se tzv. hypervitaminóza - může k ní dojít prakticky jen při podávání velkých dávek vitamínů v čisté podobě (v tabletách, kapkách, injekcích)
Ø nadbytek některých vit. není nebezpečný, protože nadměrná dávka se rychle vyloučí z těla
Ø ve světě se dodnes vyskytují těžké avitaminózy, na něž umírají dokonce tisíce lidí
Ø z minulé doby máme doklady, že postihovaly ještě mnohem více lidí a že pravidelně usmrcovaly velké množství postižených. Šlo například o avitaminózu C - kurděje, avitaminózu B1 - beri-beri, avitaminózu PP - pelagru i další
Ø vitamíny se ničí světlem (B2, A, C), dále vylouhováním, oxidací (A, C), teplem a stykem s kovy (všechny vitamíny)

Přehled vitamínů rozpustných ve vodě (komplex vitamínů B a vitamín C)

Název
Vitamín je významný pro:
Projevy nedostatku
Denní potřeba (mg)
Zdroje
vitamín B1 (aneurin, thiamin)
metabolismus (je koenzymem enzymů)
únava, záněty nervů, obrny, úbytek svalové tkáně, srdeční a trávicí poruchy
1,6-1,8
droždí, játra, srdce, ledviny, brambory, vepřové maso
vitamín B2 (riboflavin)
metabolismus (je součástí koenzymů
poruchy buněčného dýchání, zastavení růstu, poškození sítnice a rohovky oka, poškození sliznic (tzv. bolavé ústní koutky)
1,6-2,6
kvasnice, obilí, mléko a zelenina, vajíčka, játra
kyselina pantotenová (vitamín B5)
metabolismus (je součástí koenzymů, ovlivňuje tvorbu krve)
porušení nervové koordinace, křeče svalů
5-10
kvasnice, srdce, játra
vitamín B6
metabolismus aminokyselin
zastavení růstu, záněty kůže, poruchy krvetvorby
2-4
kvasnice, obilí, maso, mléko
niacin (kyselina nikotinová)
metabolismus (je součástí koenzymů)
nervové poruchy
18-22
kvasnice, obilí, rajčata, mléko, rýže, ovoce, maso
kyselina listová
růst (je součástí koenzymů)
poruchy krvetvorby
0,25-,5
zelená část rostlin, kvasnice, živočišné tkáně
vitamín B12 (kobalamin)
metabolismus nukleových kyselin, krvetvorbu
poruchy krvetvorby, degenerace míšních nervů, záněty sliznic trávicího ústrojí
1,2-1,6
ledviny, játra, maso
vitamín C
buněčné oxidace, tvorba kolagenu
tělesná a duševní únava, snížená odolnost vůči infekcím, špatný stav vaziva, choroba kurděje
80
citrusové plody, paprika, šípek, černý rybíz

Přehled vitamínů rozpustných v tucích (vitamíny A, D, E, K)

A (retinol)
udržování normálního stavu epitelů a tvorbu zrakového barviva
změny sliznic a epitelů, snížení jejich odolnosti vůči infekcím, zhoršení vidění za šera
1,5-2,0
provitamín A (karoten) v "barevné" zelenině (mrkev) a plodech, vitamín A v rybím tuku, mléce
D (kalciferol, antirachitický vitamín)
správný růst a vývoj kostí
křivice (rachitis), měknutí a deformace kostí
0,0001 až 0,01
živočišné tuky, kvasnice
E (tokoferol, antisterilní vitamín)
normální funkce pohlavních orgánů
poruchy tvorby pohlavních hormonů až zastavení spermatogeneze
10-33
obilné klíčky, mléko, vejce, listová zelenina, rostlinné oleje
K (protikrvácivý vitamín)
vlastnosti krve
zhoršení srážlivosti krve (nedostatečná tvorba protrombinu)
až 1 mg
zelené části rostlin, (kapusta, špenát), kvasnice
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama