Život je džungle. Člověk se pořád za něčím honí.

Střelný prach 1

1. března 2007 v 12:28 |  Pyrotechnika

Černý prach je bezpochyby nejstarší známou výbušninou avšak stále se využívají jeho charakteristické vlastnosti, které jen stěží nahradí jiná výbušnina. Střelný prach je nejslabší výbušninou a má velmi pomalý trhací účinek, rychlost šíření výbušného rozkladu je maximálně 340m/s (tj. velmi blízko rychlosti zvuku). Nejde tedy o skutečnou detonaci, ale deflagraci, přesněji řečeno explosivní hoření. Střelný prach se proto řadí mezi střeliviny.
Volně zapálen rychle shoří bez výbuchu. Zapálením v uzavřeném prostoru prudce vzrůstá tlak plynů a při dobrém utěsnění pak přechází hoření ve výbuch. Roznětem pomocí rozbušky exploduje i volně sypaný. Používá se pro trhání kamene na desky, pařezů, ledu, v pyrotechnice a vojenství.

Základní typy prachů :
složení:
VOJENSKÝ
TRHACÍ
STANDARDNÍ
dusičnan draselný
74-75%
60-70%
75%
Síra
10-11%
13-18%
10%
dřevěné uhlí
14-16%
15-22%
15%

Při přípravě respektujeme tato levidla :

A, při míchání dusičnanu, síry a uhlí používáme dřevěné náčiní, prach nesmíme míchat kovovými předměty.
B, hotový prach, pokud možno neuchováváme v kovových obalech -nebezpečí vykřesnutí jiskry


(pozn: Podle uváděného návodu se nezíská pravý střelný prach tak jak jej známe z obchodu, ale pouze jednodušší náhražka tzv. meal powder (zkuste si to přeložit) pro pyrotechnické aplikace. Tato náhražku černého prachu hoří mnohem pomaleji, podle testů přibližně dvounásobně).

Postup :
1. Odděleně rozemeleme dusičnan, síru a uhlí. K mletí můžeme použít třecí misku, ale zdaleka nejlepší a nejrychlejší je mletí v elektrickém mlýnku, nebo výkonném mixéru (mletí uhlí provádějte někde venku, jinak bude všechno černé a do smrti se toho nezbavíte).
Složky mají být co nejjemnější, velikost částeček přibl. jako polohrubá mouka je zcela dostačující.
2. Máme-li vše dokonale rozmělněno, smícháme všechny složky v daném poměru (např. 75g dusičnanu ,10g síry a 15g dřevěného uhlí) v plastové, nebo dřevěné nádobce. Tu uzavřeme víkem tak, aby se prach nemohl vysypat a intenzívně protřepáváme až je prach dobře promísený a stejnoměrně zbarven do šedočerné barvy. V žádném případě jej nemíchejte pomocí mixéru a podobných šíleností !
Tímto postupem získáme ,,nepravý" černý prach nazývaný ,,Meal powder". Od skutečného černého střelného prachu se odlišuje homogenitou promísení a prolnutí složek a zákonitě i menší rychlostí hoření.



Skutečný černý prach se připravuje rozemletím všech složek, zvlhčením cca 10% vody, směs se důkladně promísí, vysuší a poté znovu rozemílá. Pro představu jakým technologickým postupem se vyrábí černý prach doporučujeme nastudovat příslušnou kapitolu v ,,Chemie a technologie výbušnin, Urbanski" (člověk si až kolikrát řekne, jaké je štěstí mít na webu celou tuto trilogii :-)).

Použití :

Hotový prach můžeme ihned odzkoušet . Základní typy prachů se používají k přípravě ohňostrojů (právě zde nachází největší uplatnění námi vyrobená náhražka), dělobuchů a zápalných směsí. Noční výbuch černého prachu je velmi efektní, prach má vysokou teplotu při explozi a veliký obsah pevných zplodin dává dlouho trvající záblesk.

Vlastnosti : Stejnorodá látka ,šedě-černé barvy. Hustota se pohybuje okolo 2,0 g/cm3 v závislosti na jemnosti a stupni promíchání. V stejné závislosti je i rychlost hoření prachu - čím je jemnější a lépe promíchaný, tím hoří rychleji.
Rychlost hoření je také závislá na hustotě prachu,čili - stlačený prach hoří pomaleji a volně nasypaný nejrychleji.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jakub Jakub | E-mail | 9. května 2007 v 19:31 | Reagovat

cawko ludia prosim poradte mi kde zozeniem veci na vyrobu tohoto strlneho prachu popred Dakujem

2 Pepa Pepa | 9. května 2007 v 19:38 | Reagovat

To nevím. Já mám v okolí obchod s chemikáliemi, tak tam všecko najdu.

3 Dudo Dudo | 10. května 2007 v 23:07 | Reagovat

a bude stacit aj tento dusicnan draselny?

http://www.agrona.sk/index.php?page=detail&id=14731

4 Pepa Pepa | 11. května 2007 v 17:50 | Reagovat

Není to sice ono, ale taky to půjde

5 jaku jaku | 14. května 2007 v 18:01 | Reagovat

http://www.agrona.sk/index.php?page=detail&id=14731 [4] Pepa, 11.5.2007 17:50

Není to sice ono, ale taky to půjde

ked ten to nieje tam pravi  tak aky mam zohnat

6 dawe dawe | 11. prosince 2007 v 9:55 | Reagovat

kde se zají sehnat tyto přísady

7 prase xxx prase xxx | 16. února 2008 v 15:54 | Reagovat

Doplnuji slozeni strelneho prachu na objemove jednotky:

1 ...sira

5 ...drevene uhli z tesca z pytla na opekani (klasicke ze dreva jako nedopalek asi tak 7 dilu-je lehci takove nadychane )

5 ... dusicnan draselny

1 vicko z pet lahve hori cca 4 sekundy, po pridani vody a vyvareni (vysuseni) a naslednem rozdrceni to hori 1 sekundu! a chyta dotykem plamene !!! takze nejlepsi je z vodou promichany !!!

8 foukal foukal | E-mail | 2. března 2008 v 19:42 | Reagovat

Hrozně špatně mi to chytá ale jak chytne je to kalup(zvlhčovaný).V čom je problém?Mám to míchat na procentuální podíly (např.sunarku 8g) nebo na gramy váhou.Třeba u uhlí je docela rozdíl mezi procentuálnímu podílu vůdči dusičnanu a síře, nebo v gramáži.Uhlí je silně nadýchané.

9 HELP Nevim HELP Nevim | 23. března 2008 v 20:30 | Reagovat

Chci se zeptat na střelný prach ve variantě z vlhčením 10% celé promíchané směsi toto směsí dusičnan draselný,síra,dřevěné uhlí.

Kolik tý vody tam mam nalejt?

A po zvlhčení těchto 3 složek nehrozý nebezpečí znehodnocení směsi?

Já to jednou skoušel  dusičnanem draselným a dřevěným uhlím ale bez síry tu jsem ještě neměl a nakonec z toho nebylo nic vůbec to nehořelo prostě šmejd řekl bych že došlo ke znehodnocení tak mi prosím pošlete podrobnější návod k výrobě střelného prachu zvlhčení předem děkuji...

10 Autor Autor | 30. března 2008 v 18:27 | Reagovat

Tak to nevlhči, když ti to nejde. Já jsem to nikdy nevlhčil a vždycky to krásně hořelo.

11 prase xxx prase xxx | 16. dubna 2008 v 13:04 | Reagovat

vyroba: jeste jednou-objemove jednotky (né gramy!) :

Sira-1

KNO3-5

Uhli-5

Nejdrive promichat (dulezite je slozky rozdrcene na prach (el. mlýnek na kávu), pak pridavat pomalicku vodu az vznikne konzistence malty, pote rozetrit na neprosakujici podlozku a nechat par dni uschnout. Lepsi je to rozetrit na plech (s okraji proti rozlití)a dat na venkovni gril - je tu velke riziko vzniceni, jinak na tom grilu je to cca za 20 minut hotove-tj. vznikne takovy šedý kámen po rozdrceni pod sklenici na prasek je to uz rychlejsi strelny prach. Hlavne susit venku ne uvnitr v el. troube a podobne !!!

12 Piro Piro | 13. prosince 2008 v 17:00 | Reagovat

Hoši nevíte ,jak ze štřelného prachu vyrobit petardu?

13 Piro Piro | 13. prosince 2008 v 17:11 | Reagovat

Kde se daj sehnat sirné knoty?

14 lokal83 lokal83 | E-mail | 4. března 2009 v 15:13 | Reagovat

mno,mne to jde porad

15 JTC JTC | 9. dubna 2009 v 20:23 | Reagovat

Kde seženu síru???

16 šticl šticl | 29. prosince 2011 v 11:32 | Reagovat

Všechny suroviny se dají sehnat buť v drogerii nebo na iterneetu.
CS

17 šticl šticl | E-mail | 29. prosince 2011 v 11:40 | Reagovat

Jak vyrobit ze střelného prachu petardu?
Jednoduše.
Stačí jen sehnat dutinky (na internetu), zápalnici, lak na nehty nebo hořlavé lepidlo a korky.
POSTUP:Korky ucpy oba konce dutinky jeden korek provrtej. Nasyp dovnitř střelný prach (podle potřeby). Následně do díry v korku sasuň zápalnou šňůru a lehce zalep lakem ebo lepidlem.
HOTOVO.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama