Život je džungle. Člověk se pořád za něčím honí.

Sepultura

5. dubna 2007 v 19:07 |  Metal
Sepultura je brazilská metalová kapela hrající kombinaci thrash metalu s death metalem. Jejich současná hudba se spíš ale blíží ke groove metalu. Sepultura v portugalštině znamená hrob.

Historie skupiny

Základ kapely byl položen již v roce 1980, kdy spolu začali hrát bratři Max Cavalera (zpěv, kytara) a Igor Cavalera (bicí). Samotná kapela vznikla v roce 1984, kdy se k bratřím Cavalerům připojili kytarista Jairo Guedez a basskytarista Paulo Jr. V roce 1985 vydala své první EP nazvané Bestial Devastations. Následující rok vyšlo první album kapely nazvané Morbid Visions. Po vydání Morbid Visions kapelu opustil Jairo Guedez a na jeho místo nastoupil Andreas Kisser. V roce 1987 vyšlo druhé album Sepultury pojmenované Schizophrenia, které bylo zlomem v historii skupiny. Všechna dosavadní alba vyšla u značky Cogumelo Records. Právě album Schizophrenia zapříčinilo to, že kapela podepsala smlouvu s Roadrunner Records.
Pod hlavičkou Roadrunner records vyšlo v roce 1989 album Beneath The Remains, které bylo následováno dlouhým evropským turné. V roce 1991 se z dílny Sepultury vynořilo album Arise, které vyšlo 4. dubna. Díky tomuto počinu se kapela stala jednou z nejvíce velebených skupin 90. let. Následující album pojmenované Chaos A.D. vyšlo v roce 1993 a bylo velkým hitem mezi fanoušky metalové hudby, navíc se na něm poprvé začal objevovat zvuk punku. Tento trend pokračoval i na následujícím albu Roots (vydáno 1996).
Od té doby ale začaly kapelu postihovat skoro jen samé starosti a problémy. První nepříjemná událost se stala v roce 1996, kdy před vystoupením na festivalu v Donningtonu Monsters of Rock kytarista a zpěvák skupiny Max Cavalera společně se svojí ženou a manažerkou Sepultury Glorií odjeli do Ameriky, kvůli smrti jejich syna při autonehodě. Kapela tedy vystoupila jako trio.
Rok 1996 se černě nezapsal jen do života Cavalerů, ale i do historie Sepultury. Ke konci roku 1996 kapelu opustil právě Max Cavalera a založil vlastní kapelu Soulfly.
Díru po Cavalerovi zacelil Američan Derrick Green. Společně s Greenem kapela v roce 1998 vydala album Against. Against bylo méně úspěšné, než dva jeho předchůdci. V tomto duchu se neslo i následující album Nation. Na těchto dvou albech se Sepultura začala vzdalovat thrash metalu. V roce 2002 vyšlo živé album Under A Pale Grey Sky, což je záznam posledního koncertu Maxe Cavalery se Sepulturou. Kapela toto album neuznává jako oficiálně vydané. V témž roce vyšlo i EP Revolusongs. V roce 2003 skupina vydala album Roorback, které přineslo spoustu pozitivů. Tímto albem se seskupení rozžehnalo s Roadrunner records a přešlo pod SPV Records. Pod hlavičkou SPV Records již vyšlo živé album Live in Sao Paulo.
V roce 2006 v dubnu vyšlo album Dante XXI a skupina vystoupila v Praze.

Diskografie

  • Bestial Devastations (EP) (1985)
  • Morbid Visions (1986)
  • Schizophrenia (1987)
  • Beneath the Remains (1989)
  • Arise (1991)
  • Chaos A.D. (1993)
  • Roots (1996)
  • Blood Rooted (1997)
  • The Roots of Sepultura (EP) (1997)
  • Against (1998)
  • Nation (2001)
  • Revolusongs (EP) (2002)
  • Roorback (2003)
  • Dante XXI (2006)

Živá alba

  • Under A Pale Grey Sky (2002) (kapela ho neuznává jako oficiálně vydané)
  • Live in Sao Paulo (2005)

Videografie

  • Under Siege (Live in Barcelona) (1991)
  • Third World Chaos (1995)
  • We Are What We Are (1996)
  • Chaos DVD (2002)
  • Live in Sao Paulo (2005)

Členové kapely

Současní členové

  • Derrick Green - zpěv, kytara
  • Andreas Kisser - kytara
  • Paulo Jr. - basskytara
  • Jean Dolabella - bicí

Bývalí členové

  • Jairo Guedez (1984-1986) - kytara
  • Max Cavalera (1984-1996) - kytara, zpěv
  • Igor Cavalera (1984-2006) - bicí

Externí odkazy

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama