Život je džungle. Člověk se pořád za něčím honí.

Vitamíny-obecně

8. dubna 2007 v 14:57 |  Vitamíny
VITAMINY

Z epidemiologických šetření vyplývá, že příjem vitaminů E, C, B1, B2, B6, kyseliny listové, vitaminu K a minerálních látek - vápníku, hořčíku, jódu a chrómu - je u naší populace nejproblematičtější. Jejich nedostatkem jsou postiženy více ženy než muži. U žen se deficit po těhotenství nebo po přechodu ještě prohlubuje. Rizikovými skupinami jsou obézní osoby a ženy snažící se opakovaně hubnout, příznivci rychlého občerstvení, kterých přibývá zejména u dospívající mládeže, a zastánci extrémních výživových způsobů.

Preventivní působení vitaminů
Dalším aspektem dostatečného příjmu vitaminů a biologicky aktivních látek je zjištění, že řada vitaminů při jejich i poněkud vyšším příjmu, než jsou doporučené denní dávky, snižuje riziko civilizačních nemocí a je schopna kompenzovat nepříznivé působení životního stylu na naše zdraví.
Je prokázáno, že antioxidační vitaminy a komplex antioxidačních látek snižují nepříznivé působení některých toxických látek na zdravotní stav (např. při smogových situacích). Proto také někteří lékař doporučují v oblastech se znečištěným životním prostředím podávat antioxidanty ve vyšších dávkách (pěti- až desetinásobných).
Četné metabolické poradny využívají při léčení svých pacientů s hypercholesterolémií působení kyseliny listové a vitaminů B6 a B12. Minimální účinné dávky jsou 0,4 mg kyseliny listové, 2 mg vitaminu B6 a 6 míg vitamínu B12. Tyto vitaminy ovlivňují koncentraci cholesterolu a snižují koncentraci homocysteinu. A tak spolu s nízkocholesterolovou dietou, nejen omezující množství cholesterolu v jídelníčku, ale zároveň zvyšující příjem vlákniny a omega-3 nenasycených mastných kyselin, přispívají k úpravě koncentrace cholesterolu v krvi.
Vzhledem ke zvyšujícímu se riziku rakoviny kůže v souvislosti s vyššími dávkami UV záření je zajímavé ochranné působení beta-karotenu a karotenoidů. Příjem karotenoidů (v dávkách 100 - 200 mg denně) působí na ochranu kůže trojím účinkem. beta-karoten se ukládá v pokožce a tak vytváří pigmentový filtr bránící průniku UV záření do hlubších vrstev pokožky. Karotenoidy jako antioxidanty zhášejí volné radikály vznikající působením UV záření v organismu a tak chrání buňky před poškozením. Karotenoidy rovněž posilují imunitní reakce, takže imunitní systém účinněji rozpoznává a likviduje poškozené buňky.

VLÁKNINA

Nedostatečná je i konzumace vlákniny, která je velmi důležitým faktorem v prevenci civilizačních nemocí. Doporučená denní dávka u naší populace není kryta ani z poloviny. Naši předkové přibližně před 100 lety s příjmem vlákniny problémy neměli, jedli více tmavého chleba i cereálií, bílé pečivo bylo sváteční záležitostí.
O ochranném vlivu dostatečného příjmu vlákniny v prevenci rakoviny, zejména tlustého střeva a konečníku, dnes již nikdo nepochybuje. Preventivně působící dávka je 30 g hrubé a rozpustné vlákniny denně. Působení vlákniny ve střevě ještě zesiluje přítomnost probiotické kultury ze zakysaných mléčných výrobků nebo kvašené zeleniny. Působení vlákniny v našem organismu je komplexní. Vláknina intenzivně přijímá vodu - bobtná. Udržuje tak obsah střev vláčný a v dostatečném objemu, čímž usnadňuje jeho průchod střevem a brání zácpě, a tak upravuje vyprazdňování. Vláknina je schopna na sebe vázat různé látky z obsahu střev. Její schopnost vázat nežádoucí látky obsažené v potravě i látky vznikající při trávení intenzivně chrání sliznici střev před poškozením. Vláknina vytváří vhodné podmínky pro množení zdravé střevní mikroflóry a tím podporuje její ochranné působení ve střevě. Má i další prospěšné vlastnosti. Například aktivně zpomaluje vstřebávání cukrů a tuků z potravy, čímž přispívá ke kompenzaci diabetes mellitus a snížení koncentrace cholesterolu v krvi.
Závěrem lze konstatovat, že soudobé poznatky o vitaminech posouvají doporučení příjmu vitaminů nejen v množství zabraňujícímu projevům jejich nedostatku v organismu, ale také k prevenci zdravotních rizik. Pokud nejsme schopni z nejrůznějších důvodů zajistit dostatečný příjem vitaminů a minerálních látek běžnou stravou, je nutno jejich potřebu hradit ve formě vitaminových přípravků.

Kolik procent doporučené denní dávky (DDD) vitaminu hradí 100 g potraviny bohaté na vitamin?
Vitamin A - doporučená denní dávka je 800 míg
100 g eidamu -- 60 % DDD
100 g libového vepřového masa -- 25 % DDD
100 g makrely -- 12 % DDD
100 g melounu -- 25 % DDD
100 g meruněk -- 25 % DDD
100 g hlávkového salátu -- 25 % DDD
70 g karotky -- 100 % DDD
Doporučuje se zvýšit příjem beta-karotenu pro jeho antioxidační působení.

Vitamin D - doporučená denní dávka je 5 míg
100 g ementálu -- 20 % DDD
100 g tuňáka v oleji -- 80 % DDD
100 g avokáda -- 100 % DDD
100 g žampionů -- 30 % DDD

Vitamin E - doporučená denní dávka je 15 mg
50 g lískových ořechů -- 100 % DDD
100 g tuňáka v oleji -- 75 % DDD
100 g papriky -- 18 % DDD
200 g celozrnného chleba -- 5 % DDD
(Středoevropská populace trpí deficitem vitaminu E, nedostatek je udáván od 30 do 90 %, doporučuje se zvýšení konzumace rostlinných olejů.)

Vitamin K - doporučená denní dávka je 50 míg
100 g tvarohu -- 50 % DDD
30 g květáku -- 100 % DDD
50 g hlávkového salátu -- 100 % DDD
100 g jahod -- 37 % DDD
(Doporučuje se zvýšení dávek vitaminu K ve formě zakysaných mléčných výrobků jako ochranného metabolického faktoru.)

Vitamin C - doporučená denní dávka je 100 mg
60 g černého rybízu -- 100 % DDD
70 g čerstvé papriky -- 100 % DDD
100 g pomeranče -- 50 % DDD
100 g ředkviček -- 25 % DDD
100 g brambor -- 10 % DDD
(Nedostatkem vitaminu C je postižena většina středoevropské populace.)

Vitamin B1 (thiamin) - doporučená denní dávka je 1,2 mg
90 g pšeničných klíčků -- 100 % DDD
100 g kuřecích prsou -- 50 % DDD
100 g celozrnného chleba -- 25 % DDD
(Doporučuje se zvýšit dávky vitaminu B1 jako prevenci infarktu myokardu a pro antidepresivní účinek.)

Vitamin B2 (riboflavin) - doporučená denní dávka je 1,7 mg
70 g kuřecích jater -- 100% DDD
90 g kukuřičných lupínků -- 100 % DDD
100 g tvrdého sýra -- 30 % DDD
100 g žampionů -- 25 % DDD

Vitamin B5 (kyselina pantotenová) - doporučená denní dávka je 8 mg
100 g sušených švestek -- 50 % DDD
100 g žampionů -- 25 % DDD
100 g žitného chleba -- 25 % DDD

Vitamin B6 (pyridoxin) - doporučená denní dávka je 2 mg
100 g sardinek -- 50 % DDD
100 g kuřecích jater -- 40 % DDD
100 g banánu -- 20 % DDD
(Doporučuje se zvýšit dávky vitaminu B5 v těhotenství, při hormonální antikoncepci a po operacích.)

Kyselina listová - doporučená denní dávka je 200 míg
50 g kuřecích jater -- 100 % DDD
100 g hlávkového salátu -- 100 % DDD
100 g špenátu -- 80 % DDD
100 g jahod -- 30 % DDD
(Doporučuje se zvýšit příjem kyseliny listové u žen, zejména u žen plánujících těhotenství.)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 FelixN FelixN | E-mail | Web | 18. ledna 2017 v 15:25 | Reagovat

Velmi zajímavý blog

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama